Slag bij Marengo

Ternauwernood gewonnen

De Slag bij Marengo vond plaats op 14 juni 1800. Marengo is een plaatsje vlakbij Alessandria, in Noordwest-Italië.

Het was een veldslag tussen Franse troepen onder bevel van Napoleon Bonaparte en Oostenrijkse troepen.
De veldslag werd door de Fransen gewonnen.

Korte samenvatting van de Slag bij Marengo

Op 14 juni 1800 trof Napoleon de Oostenrijkers, die onder bevel stonden van generaal Michael von Melas. Dit was bij Alessandria en Spinetta Marengo. 

De Fransen stonden opgesteld, klaar om de vlakte binnen te trekken, maar werden plotseling overvallen door een sterke Oostenrijkse strijdmacht. De Oostenrijkse generaal had een doorwaadbare plaats in de rivier de Bormida gevonden, die de Fransen niet hadden opgemerkt. 

Michael von Melas dacht dat hij al gewonnen had en ging naar Alessandria om uit te rusten. Dit bleek een foute beslissing. 

De Franse generaal Louis Desaix kwam eraan met verse troepen. Tegen zonsondergang zetten de Fransen alle artillerie in. Er ontstond verwarring bij de Oostenrijkers, mede door een ontploffende munitiewagen, waarna de Oostenrijkers op de vlucht sloegen. Op deze manier kon Napoleon opnieuw een overwinning vieren. 

Generaal Louis Desaix kwam bij deze achtervolging om het leven. 

Het leger op dat moment

Op het moment dat Napoleon met zijn leger richting Marengo vertrok, bevond het zich in een ellendige toestand. 

Er was een groot gebrek aan geld, levensmiddelen, verpleging en munitie. 

De krijgstucht was verslapt waardoor soldaten rovers en plunderaars waren geworden. 

Napoleon werd niet welwillend door het leger ontvangen. Er was op dat moment weinig ontzag voor hem.

Voordat ze aan de slag begonnen, sprak Napoleon het leger toe en dat heeft zo'n indruk op het leger gemaakt dat er een donderend gejuich opging. 

 

Mankracht en materiaal tijdens de Slag bij Marengo

In Italië moest Napoleon het opnemen tegen 45.000 Oostenrijkers en 25.000 Sardiniërs. Samen hadden zij 200 kanonnen tot hun beschikking. 

Het leger van Napoleon daarentegen telde 30.000 mannen en slechts 30 kanonnen. 

 

Militaire tactieken

Dat Napoleon een slimme strijder was, dat zal je niet verbazen. De Slag bij Marengo was een schoolvoorbeeld van militaire tactiek. Een aantal van deze tactieken zullen hieronder uitgelegd worden.

Verrassingselement

Napoleon verdeelde zijn troepen en koos ervoor om de Oostenrijkers te verrassen door een onverwachte aanval uit te voeren. Een deel van zijn troepen liet hij bewust achter om de Oostenrijkers uit te lokken. 

 

Flexibiliteit

Dit laat Napoleon regelmatig zien. Hij is slim in het aanpassen van zijn plannen en kan goed omgaan met veranderingen op het slagveld. Wanneer het nodig is, kan hij snel een nieuwe strategie bedenken. 

 

Uitputting van de tegenstander

Door de Oostenrijkers continue aan te vallen, zorgde Napoleon ervoor dat hun verdedigingslinies verzwakten. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat hij de Oostenrijkers kon verslaan. 

 

Bronnen

Google Maps. (n.d.). https://www.google.nl/maps/place/15122+Spinetta+Marengo,+Alessandria,+Itali%C3%AB/@44.8860429,8.6551339,14z/Data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x47877177feb27de5:0xf705c33d4c1ecf5a!8m2!3d44.8824825!4d8.6820549!16s%2Fm%2F04cwnm4?Entry=Ttu&G_Ep=EgoyMDI0MTExOS4yIKXMDSoJLDEwMjExMjM0SAFQAw%3D%3D. 26 november 2024.

 

Slag bij Marengo in 1800. (n.d.). AbsoluteFigures.nl. All Rights Reserved. https://www.absolutefacts.nl/frankrijk/napoleon/slag-bij-marengo.htm

 

Van Loo, B. (2024). Napoleon: De Schaduw Van de Revolutie.

 

Vergers, P. (n.d.). Napoleon Bonaparte - de veroveraar der 19e eeuw, zijn leven en daden als krijgsman, consul, keizer en banneling aan het Nederlandsche volk verhaald (Derde druk). D. Bolle.