Kinderwetje van Van Houten

De man die opkwam voor de rechten van het kind

Rond 1874 heerste er crisis. Veel kinderen werden ingezet om te gaan werken. Ze moesten zwaar werk doen en heel veel uren maken. Ze werden kinderarbeiders genoemd.
Het kinderwetje van Van houten is de eerste wet die kinderarbeid tegen moest gaan. Het idee kwam van Samuel van Houten en hij was de initiatiefnemer van deze wet. De wet verbood kinderen onder de twaalf jaar te werken in fabrieken en werkplaatsen. Het was de eerste sociale wet in Nederland, maar de wet werd nauwelijks gecontroleerd en daarom bleef kinderarbeid in de fabrieken toch doorgaan. Er waren ook uitzonderingen op deze wet, bijvoorbeeld de mijnbouw. De kinderwet was dus nog niet helemaal afgeschaft. Op 21 april 1810 werd de "Mijnwet" ingevoerd. Dit gebeurde door Napoleon. Nederland was toen veroverd door de Fransen. De “Mijnwet verbood kinderen onder de 10 jaar om in mijnen te werken.
Vanaf 1882 was er de Arbeidsinspectie. Zij controleerden of de wet werd nageleefd. Degene die zich niet aan de wet hield, kon een boete krijgen en zelfs in de gevangenis komen.
In 1901 kwam de leerplicht. De leerplicht was er voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De kinderen moesten naar school. In 1969 werd de tijd dat je op school moest zitten verlengd naar 9 jaar. In 1975 was het 10 jaar geworden.

Dit venster past heel goed bij mijn canon, want deze wet heeft ervoor gezorgd dat kinderen verplicht naar school moesten en verbood kinderarbeid. Doordat kinderen verplicht naar school moesten, kregen zij de kans om zich te ontwikkelen en hadden zij kans op een betere toekomst.