Oprichting Bataafse Republiek

Het begin van de Nederlandse parlementaire democratie

De Bataafse Republiek was een republiek die voor het grootste gedeelte bestond uit de Nederlanden hoe wij die nu kennen.

De republiek was geïnspireerd door de Franse Republiek, ook kregen ze militaire steun en was de Bataafse republiek een bondgenoot van de Franse Republiek. Deze steun was duur, de Republiek moest tientallen miljoenen guldens betalen voor de Franse troepen die in Nederland verbleven. Later bleek de samenwerking met Frankrijk nogal eenzijdig. In hun strijd tegen de Engelsen en de vredesonderhandelingen waren de Fransen graag bereid om in ruil voor toezegging van Engeland Nederlandse koloniën af te staan.

Toen:

Voor de tijd genoten betekende de oprichting van de Bataafse Republiek dat er meer democratie kwam. De regentenfamilies en de stadhouder hadden geen macht meer en de mannen kregen stemrecht. De joden en soortgelijke kregen gelijke rechten. Ook zijn de staat en kerk nu officieel gescheden en worden grondrechten vastgelegd.

De oprichting van de Bataafse republiek zorgt voor de vorming van een moderne eenheidstaat. De volkssoevereiniteit werd na de komst van Willem I weer terug gedraaid naar hoe het eerst was.

 

Nu:

In deze tijdsperiode zijn veel dingen verandert die we nu ook nog terug zien, zoals een grondwet waarin de grondrechten zijn vastgelegd.

 

Voor de Democratie:

De vorming van de Bataafse republiek is het beginpunt van de Nederlandse parlementaire democratie. De eerste grondwet word vastgelegd en er komt een representatieve van elk volk om dat volk te vertegenwoordigen, dit heet volksvertegenwoordiging. De volksvertegenwoordiging duurde echter niet lang, na een jaar werd er al een ander systeem ingevoerd.