Volk van Nederland
Hij was niet de enige in zijn familie. Zijn neef en boezemvriend Joan Derk van der Capellen schreef zelfs de beroemde aanklacht aan het 'Volk van Nederland', waarin hij de regenten van die tijd corrupte fortuinzoekers noemde. Ook die neef had een connectie met Lochem, al was dat pas na zijn dood in 1784. Voor hem was namelijk een grafmonument opgericht op de Gorsselse heide, maar dat werd door woedende prinsgezinden vernield.
Vluchten
Robert Jasper nam de leiding van de patriotten over van zijn neef, maar toen in 1787 aanhangers van Oranje het pleit tijdelijk hadden gewonnen moest hij met zijn gezin naar de Oostenrijkse Nederlanden vluchten. De Het Hof van Gelderland veroordeelde hem bij verstek ter dood. Tijdens de Bataafse Republiek was van uitvoering van dat vonnis geen sprake meer.
Prinsgezinden
De meeste leden van de familie van der Capellen bevonden zich overigens in het kamp van de prinsgezinden, net als bijna alle mensen adel. Zoals bijvoorbeeld Frederik Jan Willem Robert van Heeckeren van Overlaer, die het op zijn kasteel Nettelhorst zodanig aan de stok kreeg met de patriottische dominee Langerak van Laren dat er landelijke prenten over verschenen.
Patriotten
De stadsbestuurders van Lochem daarentegen stonden grotendeels aan de kant van de patriotten. Neven Johan Hermanus en Hermannus Joachim Thomasson maakten daar geen geheim van, hoewel de eerste dat heel wat luidruchtiger deed dan zijn diplomatieke neef. Die diplomatie maakte het Hermannus Joachim mogelijk om gedurende lange tijd burgemeester van Lochem te zijn door alle politieke en bestuurlijke wisselingen van Bataafse republiek, Koninkrijk Holland, onderdeel van Frankrijk en tenslotte koninkrijk der Nederlanden heen.
Rechten
Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA