Die dateerde op zich uit 1912, maar zijn voorgangers stonden er al in de vroege middeleeuwen. De Vente was in de 16e eeuw een stenen boerderij waar een slotgracht omheen liep. Tijdens de sloop van de boerderij is archeologisch onderzoek gedaan. De eerste bevindingen toonden globaal verschillende bouwperioden aan: ca 900 paalgaten 1400-1450 stenen fundamenten boerderij (kloostermoppen) 16e eeuw gebinten van de boerderij uit 1912.
De familie De Vente was een familie met een belangrijke stem in dorpszaken. Ze waren richter, zoals Willem de Vendte. Zijn zoon Johan werd ook richter. Een andere De Vendte was pastoor van de Dorpskerk: Coenraad de Vendte. In het begin van de 17e eeuw was een Koene de Venth nog onderrichter.
Het richterambt was een van de belangrijkste functies in het dorp. Richters werden door de hertog van Gelre aangesteld, op voordracht van de gewaarde boeren. De richter was verantwoordelijk voor de kleinere juridische kwesties (zoals diefstal) en voor de belastingheffing (pondschattingen). Grotere zaken (zoals moord, mishandeling) werden afgedaan in de rechtbanken in Zutphen, aangedragen door dezelfde richter. Tot zijn taken behoorden ook zaken als verkoop, overdracht, verpachting, verthijnsing en verpanding van onroerend goed, of het vestigen van een grondrente daarop; daarnaast het geven van vrijwaring, kwitantie of borgtocht en het verstrekken van volmachten.
Er zijn al richtersnamen voor Ruurlo bekend uit het midden van de 15e eeuw. Een lijst van namen uit de 15e tot en met 17e eeuw is:
Gerit vander Nichtenhorst ca. 1452
Johan van Elsscaten ca. 1463
Wolter van Olde tot ca 1509
Willem die Venthe vanaf 1509
Johan thoe Venth tot circa 1583
Alphert Arntzen vanaf ca 1583 tot ca 1618
Garrydt Willinck vanaf circa 1628
Arnoldt Willink vanaf ca 1647
Gerhard Harink vanaf ca 1669
Rechten
Historische Vereniging Old Reurle, CC-BY