Johan Rudolph Thorbecke

Johan Rudolph Thorbecke was een Nederlands staatsman van liberale signatuur. Hij wordt als de grondlegger van het parlementarisme in Nederland beschouwd, mede omdat hij voorzitter van de Grondwetscommissie was . Ook leidde hij vanaf 1849 tot zijn dood in 1872 drie kabinetten.

De veranderingen in Nederland die er ontstonden door de kabinetten onder leiding van Johan Rudolph Thorbecke zorgde onder andere voor het invoergen van de kieswet, de provinciale wet en de gemeentewet. Maar ook voor bijvoorbeeld de toelating van meisjes tot de HBS en de universiteit door Aletta Jacobs als eerste vrouw aan de universiteit van Groningen medicijnen te laten studeren.

De nieuwe Grondwet bevatte bijna volledig het werk van Johan Rudolph Thorbecke. Zijn ideeën waren gebaseerd op de trias politica met als grootste veranderingen bijvoorbeeld het invoeren van de rechtstreekse verkiezingen van de Tweede kamer, de gemeenteraden en de Provinciale Staten. Maar denk ook aan bijvoorbeeld de invoering van de ministeriële verantwoordelijkheid en de invoering van het recht van amendement aan de Tweede Kamer en het recht van enquete van aan de Eerste Kamer. Allemaal veranderingen in de nieuwe grondwet door Thorbecke.

Het gevolg van de komst van de nieuwe grondwet was dat de koning aanzienlijk minder te zeggen kreeg. Het volk kreeg namelijk meer macht. Door de komst van de nieuwe wetten in de nieuwe grondwet kreeg de bevolking meer rechten en meer invloed in het bestuur. Mede hierom hoort de geschiedenis van Johan Rudolph Thorbecke bij de ontwikkeling van de parlementaire democratie in Nederland.

- 247 woorden