Het meer is droog, maar sinds wanneer?

Met het droogmaken van het meer werd Haarlemmermeer een polder. De aanleiding van de droogmaking was de gevaarlijke Waterwolf die Amsterdam in 1836 meermalen bedreigde. Duizenden polderjongens groeven de Ringvaart en wierpen de ringdijk op waarna drie stoomgemalen het meer leegpompten. Op 1 juli 1852 viel volgens de overlevering het meer droog. Maar klopt dit wel?

De datum 1 juli is gebaseerd op een bericht dat in de Staatscourant zou hebben gestaan. Alleen is dat bericht niet terug te vinden. De Opregte Haarlemsche Courant van 12 juli 1852 komt daarentegen met een hele andere datum:

“Lieden, die dezer dagen den ringdijk rondom het Haarlemmer-meer hebben bewandeld, van de Leeghwater naar de Lijnden en Halfweg, en van daar, langs de Cruquius terug, naar het eerst genoemde pompwerktuig, hebben binnen deze uitgestrekte vlakte geen water meer kunnen bespeuren. Den 10den Julij hebben eenige personen den drooggemaakten grond binnen de polder bezocht. Zij zijn daartoe de gegraven wordende vaart, van de Lijnden naar de hoofdvaart, die den polder in de lengte doorsnijdt, tot op een afstand van anderhalf uur gevolgd, en hebben zich naar Aalsmeer begeven, zonder eenig water te kunnen ontdekken”.

Niet op 1 juli, maar op 10 juli werd het droogvallen geconstateerd. Dit is tot nu toe de enige te achterhalen datum voor het droogvallen van het Haarlemmermeer.