Laatste klepperman
Op 1 mei 1933 kreeg Jan Willem Schutte, de laatste klepperman van Hardenberg eervol ontslag. In datzelfde jaar stopte Harm Evers, de klepperman uit Gramsbergen. Het beroep klepperman verdween hiermee voorgoed uit de gemeente Hardenberg.
Veiligheid
De taak van de klepperman was zorgen voor de veiligheid van de stad. De eerste klepperman werd in 1781 aangesteld. Daarvoor liepen er nachtwakers rond in de stad. Vanaf de 19de eeuw werden ze vervangen door veldwachters en later door de politie.
Taken
De kleppermannen moesten 's avonds en 's nachts in de gaten houden of iedereen zich aan de regels hield. Had je na 9 uur 's avonds geen lantaarn bij je? Dan moest je 5 stuivers boete betalen. Ook moesten de kleppermannen er op toe zien dat de vuren gedoofd werden, alarm slaan bij brand, kijken of de huizen goed waren afgesloten en opletten of er geen mensen met ladders of stokken over straat liepen. Soms moesten de kleppermannen vroeg in de ochtend mensen wakker maken.
Lawaai
Je hoorde de klepperman met zijn ratel, klap (klepper) of hoorn al van verre aankomen. Ieder uur moest hij zijn klepper laten klinken en de tijd omroepen. Je kunt je voorstellen dat de nachten vroeger alles behalve stil waren.
Hardenberg Klepperstad
In 1979 kwam de klepperman terug in Hardenberg. De klepperman speelt een belangrijke rol bij allerlei activiteiten in de zomer, als de toeristen naar Hardenberg komen. Midden in de stad kun je een beeld vinden. Dat heet De Klepperman. Het beeld werd in 1983 gemaakt door Jan Oosting, naar een oude foto van de laatste klepperman Jan Willem Schutte.