Ruzie
In de Middeleeuwen bestond Nederland nog niet zoals we het nu kennen. Er waren losse gebieden, waar ridders, steden en de kerk vochten om wie er de baas mocht zijn. Ze wilden allemaal meer te zeggen hebben dan de ander. En ze wilden ook het land dat de ander had.
Gelre
De hertogen van Gelre probeerden Overijssel vaak aan te vallen. Gelre bestond onder andere uit de huidige provincie Gelderland. De bisschop van Utrecht was de baas van Overijssel. Hij had genoeg van de invallen van de ridders van Gelre. Hij wilde de belangrijke handelsroutes in Overijssel beschermen. Samen met de stad Deventer bedacht hij een slim plan.
Doornstruiken
Vanuit Deventer werd een landweer tot aan Holten graven. Een landweer was een verhoging met doornstruiken en aan beide kanten diepe grachten. Voor een man te paard was het onmogelijk om de landweer over te steken. In de landweer werden twee kastelen gebouwd: Arkelstein aan de Hunnepe en De Waerdenborch bij Holten.
Brand
In 1380 werd kasteel Waerdenborch in brand gestoken. Oude verhalen vertellen dat boeren wel 1.300 ladingen stenen moesten halen voor de bouw van een nieuw kasteel. Er waren ook heel wat stenen nodig om muren van 1,5 m dik en een ommuring van 25 bij 30 m te bouwen.
Keizer Karel V
In 1528 werd keizer Karel V (de vijfde) de baas in Overijssel. Uiteindelijk werd Karel keizer over alle delen die nu Nederland vormen. Overijssel hoefde niet langer bang te zijn voor aanvallen van Gelre. Keizer Karel besloot dat de landweer geen functie meer had. Hij gaf opdracht om kasteel De Waerdenborch te slopen.
Opgravingen
In 1972 werden de muurresten van het kasteel opgegraven. Ga maar eens aan de Oranjestraat in Holten kijken. Tussen de resten van het kasteel kun je je nog een beetje in de tijd van de ridders wanen.