Reizen rondom Raalte

Wegen, kanalen en spoorlijnen

Tijd van burgers en stoommachines

Blubber

In de Middeleeuwen was reizen niet zo makkelijk als nu. De meeste (zand)wegen waren blubberig en moeilijk begaanbaar. Reizen duurde lang en het was lang niet altijd veilig onderweg. Soms werden reizigers overvallen door struikrovers. Lange tijd was de belangrijkste weg bij Raalte de Twentseweg. Deze liep aan de noordkant van het dorp. In 1834 werd er een nieuwe weg aangelegd. Dit was de Rijksweg (nu N35). Deze weg was verhard. Op deze weg liepen koetsen en karren niet langer het risico om in de modder weg te zakken. Later maakten ook auto's gebruik van deze weg.

Per schip

Vervoer over water ging sneller dan over land. Het Overijssels Kanaal werd daarom vooral door fabrieken gebruikt om hun spullen te vervoeren. De suikerfabriek in Lemelerveld liet de suikerbieten per boot aanvoeren. Ook in Raalte stonden een aantal fabrieken langs het kanaal. In 1964 werd het kanaal gesloten voor vrachtvervoer.

Nieuw vervoermiddel

Vanaf 1881 konden de inwoners van Raalte en omstreken met de trein. De spoorlijn tussen Almelo en Zwolle werd dat jaar geopend. De mensen hadden lang op de komst van de trein moeten wachten. Al in 1839 werd de eerste spoorlijn tussen Haarlem en Amsterdam geopend.

In de trein

Er waren verschillende soorten zitplaatsen in de trein. Rijke mensen reisden eerste klas. Zij zaten op stoelen met zachte rode stof. Maar de meeste mensen reisden derde klas. Dat was het goedkoopst. Je moest dan op een houten bank zitten.

Goederen

Niet alleen mensen maakten gebruik van de trein. De trein werd ook ingezet om goederen en vee te vervoeren. Daarom lagen veel fabrieken langs het spoor. Vóór de komst van de trein werden goederen vooral met paard en wagen van en naar de fabriek vervoerd. Met de trein kon je meer goederen vervoeren. En het ging ook nog eens een stuk sneller.

Deventer-Ommen

Tussen 1910 en 1935 reed er ook een trein tussen Deventer en Ommen. In het landschap tussen Deventer en Ommen zie je nog onderdelen van deze spoorlijn, zoals bruggetjes en een paar stationnetjes. Ook in de gemeente Raalte zijn overblijfselen te vinden van deze verdwenen spoorlijn.