Afgelopen jaren heeft veel woningbouw plaatsgevonden en zijn er veel voorzieningen gerealiseerd om zo tot een volwaardig stadsdeel van Utrecht te komen. Een stadsdeel voorzien van alle fuctionaliteiten, waar mensen wonen, leren, werken en hun vrije tijd besteden.
Alle voorzieningen zijn aanwezig, zoals winkels, horeca, kantoren, scholen, kerken en een moskee, gezondheidscentra en een ziekenhuis en mogelijkheden voor sport en cultuur. Dit alles is goed bereikbaar met het goed openbaar vervoer. Het spoortraject wordt verdubbeld, er komen nieuwe stations en bussen krijgen speciale vrije busbanen (HOV). Ook hebben veel religies hun eigen ontmoetingsplaats gekregen, zoals het Islamitisch Centrum op de Hoge Woerd en de Hindoestaanse school in Veldhuizen. Ook zijn er nieuwe kerken gebouwd.
Archeologische schatkamer
Vanwege de rijke geschiedenis van het gebied heeft het zich tijdens de bouw van Leidsche Rijn kunnen ontwikkelen tot de archeologische schatkamer met tal van spectaculaire vondsten. Al deze ontdekkingen geven een beeld van de bijna 3000 jaar ononderbroken bewoning van het gebied.
Tweede stadshart
In 2018 is voorlopig als laatste buurt Leidsche Rijn Centrum opgeleverd. Dit is nu het tweede stadshart van Utrecht met stadse winkels, een horecaplein, een evenementenplein, kantoorlocaties, hotels en appartementen. Daarnaast is hier een OV-knooppunt met een treinstation en een busstation tot stand gebracht.
Is Leidsche Rijn nu voltooid? Nee, de wijk groeit door. Nog vele onbebouwde kavels zijn klaar voor de bouw van extra huizen en functionele gebouwen. Ook zijn er plannen voor woningbouw in polder Rijnenburg.
In 2021 telt Leidsche Rijn ruim 80.000 inwoners en dat zal de komende jaren blijven groeien met de bouw van nog vele huizen.
De stad Utrecht zal de komende jaren blijven groeien. dus...