Ter herinnering

De zwarte auto stopt. Koningin Wilhelmina stapt uit. Ze draagt een dikke bontjas. De koningin knikt naar de aanwezige mensen. Ook Prins Bernhard is erbij. Met een eenvoudige plechtigheid wordt de Canadese erebegraafplaats geopend. Het is 4 mei 1947.

De plek van de begraafplaats is niet toevallig. Die kijkt uit op de Rijnvallei en Duitsland. Juist in dit gebied zijn de meeste soldaten die hier begraven liggen gesneuveld. Dat is gebeurd tijdens een grote aanval in februari 1945. Ruim 2.500 soldaten zijn hier begraven.

Nooit gevonden

Aan het begin van de begraafplaats zijn op twee muren de namen van ruim duizend vermiste soldaten vermeld. Die zijn in 1944 en 1945 omgekomen, maar nooit gevonden. Op veel plaatsen in de gemeente herinneren monumenten en gedenkstenen aan de oorlog. Vanaf 1987 kun je in het Vrijheidsmuseum over deze tijd veel zien, horen en voelen.

Stille Tocht

Ieder jaar op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Aan de vooravond op 4 mei is de Dodenherdenking. Dan is er een Stille Tocht. Vanuit Berg en Dal en Groesbeek lopen mensen in stilte naar de Canadese begraafplaats. Met kerstmis zetten kinderen bij alle graven een lichtje. Uit respect voor de gesneuvelde soldaten en uit hoop op vrede.

 

Bronnen en verder lezen: 

  • G.G. Driessen, De historie van de Canadese begraafplaats en de Zevenheuvelenweg te Groesbeek 1945 – 1956 (Groesbeek 2010).
  • G.G. Driessen, Groesbeek 1945-1950. Dorp der verwoesting herrijst (Nijmegen/Groesbeek 1982), p. 225-238.
  • G. Thuring en de Historische sectie Nat. Bevrijdingsmuseum, The Canadian Sacrifice. Hun Kruizen - Onze Vrijheid (Groesbeek 2005).

 

Rechten

Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC