Museumlandschap

'Wie wil vandaag met de fiets naar Afrika? Wie met de bus naar het Midden-Oosten en wie wil kennismaken met de bevrijding?'. Het blijft stil in groep 7. Wat bedoelt juf Erlijn? Birgit steekt haar vinger op. 'Ik weet het', zegt ze, 'we gaan naar een museum!'.

Museum Oriëntalis

Drie grote musea telt de gemeente. De oudste van de drie is het Bijbels Openluchtmuseum. Dit museum heet nu 'Oriëntalis'. Het maakt deel uit van de Heilige Landstichting. In 1912 gaat een zaaltje open met voorwerpen en tekeningen over het leven van Jezus. Het museum wil katholieken kennis laten maken met de streek (Israël en Palestina) waar Jezus heeft geleefd. Steeds meer oosterse gebouwen komen op het terrein. Nu besteedt het museum aandacht aan de drie wereldgodsdiensten: het Jodendom, het Christendom en de Islam.

Afrikamuseum

Naar Afrika kun je in Berg en Dal. Het museum is opgericht door paters uit de missie. Het toont allerlei Afrikaanse voorwerpen en de veranderde kijk op Afrika. Ook dit museum heeft een binnen en een buitengedeelte. Binnen vind je prachtige maskers en moderne Afrikaanse kunst en buiten ben je in Afrikaanse dorpen.

Vrijheidsmuseum

De bevrijding (1944 – 1945) komt tot leven aan de Wylerbaan. Op 5 mei 1987 opent het Bevrijdingsmuseum zijn deuren. Je ervaart hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn. In 2019 is het museum geheel vernieuwd en het heet nu 'Vrijheidsmuseum'.

 

Bronnen en verder lezen:

  • J. Barendsen e.a., Van Heilig Woud tot Heilig Land. De geschiedenis van Heilig Landstichting en omgeving (Utrecht 2000).

 

Rechten

Vereniging Heemkundekring Groesbeek, CC-BY-NC