Handelsnetwerken
De hunebedden stammen uit een tijd waarin er allerlei gereedschap opduikt, gemaakt van nieuwe materialen zoals metaal. Zo zijn er in Noord-Brabant op verschillende plekken bronzen bijlen teruggevonden. Bijvoorbeeld bij de Kleine Beerze, een riviertje ten westen van Eindhoven. Het gebruik van metaal luidt een nieuwe tijd in: de Bronstijd. Waar voorheen gereedschap van steen is, worden ze later van metaal gemaakt. De grondstoffen voor brons komen niet voor in Noord-Brabant. De eerste bijlen zijn waarschijnlijk via handelsroutes in onze streken terecht gekomen. De bijlen van de Kleine Beerze komen bijvoorbeeld uit Midden- en Zuid-Europa en Engeland. Ook in Zundert, Rijsbergen, Alphen en Baarle-Nassau zijn bijlen gevonden.
Vanuit het huidige Oekraïne en Rusland reizen groepen mensen in deze periode naar het westen. Zij vestigen zich in onze streken en nemen allerlei uitvindingen mee. Het wiel is daar een voorbeeld van. Er zijn niet alleen archeologische sporen achtergebleven van deze mensen. Ook in DNA van veel Nederlanders en in het Nederlands is hun erfgoed te vinden.
Later gaan de inwoners van het gebied dat we nu kennen als Brabant zelf brons gieten. Nabij Broekhoven (Tilburg) zijn mallen teruggevonden die daarvoor worden gebruikt. Bij opgravingen en onderzoek in de regio Breda zijn sporen van gerst en tarwe teruggevonden. Dit zijn aanwijzingen dat de mensen die daar tussen 4750 en 4500 voor Christus woonden, al aan landbouw deden in onze streken. Ook bij Tilburg zijn sporen gevonden van nederzettingen.
Grafheuvels
De eerste grote grafmonumenten die in Noord-Brabant zijn aangetroffen, zijn grafheuvels. Deze aarden hopen stammen uit ongeveer 1500 voor Christus. Dat is zo’n 1500 jaar later dan de hunebedden. Een enorm tijdsverschil. De mensen cremeerden hun familieleden, om ze vervolgens op de grond of in een ondiepe kuil te leggen. Over die resten werd aarde geschept, totdat een heuvel zich had gevormd. Archeologen hebben crematieresten gevonden van zowel mannen, vrouwen als kinderen. De grafheuvelbouwers kozen er niet altijd voor om een nieuwe heuvel op te werpen. In sommige grafheuvels zijn later nog mensen bijgeplaatst.
Je kunt de grafheuvels nog terugzien in het landschap. Ten zuiden van Goirle bijvoorbeeld, en bij Toterfout en Halve Mijl (vlakbij Eindhoven). Er moeten er honderden zijn geweest, maar de meeste zijn in latere tijd verdwenen.