Bijzondere band met Breda
Het voornaamste bezit van de Nassau's is Breda. Al een paar generaties is dat in handen van de Nassau’s, voordat Willem zich heer van Breda mag noemen. Een aantal voorouders liggen daar begraven in de Grote Kerk. De bijzondere band met de stad toont zich door grootschalige bouwprojecten. Hendrik III, een familielid van Willem uit het begin van de zestiende eeuw, laat de stad flink verbouwen en verfraaien. Net als Willem staat Hendrik in hoog aanzien bij de koning van Spanje.
Verbondenheid met Brabant
Door zijn huwelijk met Anna van Egmond (1533 - 1558) wordt Willem heer van Cranendonk en Eindhoven. In 1582 schenken de Staten-Generaal hem het Markiezaat van Bergen op Zoom. In hetzelfde jaar krijgt hij van de Staten-Generaal Willemstad in leen, dat hij kort voordien zelf heeft gesticht.
Uit al deze gebieden krijgt hij inkomsten. En met deze inkomsten kan hij troepen betalen om te vechten in zijn strijd. Die fondsen zijn zeker niet toereikend, maar bieden de mogelijkheid om meer geld te lenen.
Boerenverdriet
Willem van Oranje is verantwoordelijk geweest voor verschillende ‘verschroeide-aarde- campagnes’ in Brabant. Tussen ongeveer 1580 en 1584 vinden die jaarlijks plaats. Willem is persoonlijk verantwoordelijk voor de orders, en wordt op de hoogte gehouden van de vorderingen. Zijn troepen branden in zijn naam het platteland plat om te voorkomen dat er nog iets te roven valt voor de Spaanse troepen. De lokale bevolking voelt de consequenties: ze zijn bestolen, verkracht en vermoord. Als de troepen weggaan hebben de overlevenden bijna niets meer te eten. Hierdoor raakt de Meierij (het gebied rondom 's-Hertogenbosch) praktisch ontvolkt. Aan het einde van de zestiende eeuw is de Meierij 70 procent van haar bevolking verloren. Over andere gebieden zijn minder gegevens bekend.
Breuk met de traditie
Bij de dood van Willem in 1584 is Breda in handen van de Spanjaarden. Daardoor kan hij de familietraditie van begraven worden in de Nassaukapel niet voortzetten. Hij wordt in de Grote Kerk van Delft begraven. Nadat daar jaren later een grafkelder aan was gelegd, worden voortaan alle Oranjes daar begraven.